Mike Schreuders: ”Relaxed met jongeren in gesprek”

Hij werkt als stukadoor en in zijn vrije tijd houdt hij van fitnessen en vissen. Daarnaast is Mike Schreuders (33) actief als jeugdconsulent in de kerk. ”Het is belangrijk om te laten merken dat de jongeren gezien worden en dat we er als kerk ook voor hen zijn.” 

Mike is getrouwd met Maria en vader van Rhodé en Boaz. Op de bank in de woonkamer van hun huis in Drielanden vertelt hij dat hij in Harderwijk is opgegroeid, in een niet-christelijk gezin. Wel ging hij naar een christelijke basisschool. Daardoor kwam hij als kind weleens in een kerk, bijvoorbeeld tijdens een scholendienst of een kerstviering.

Hoe ben je bij De Zaaier terechtgekomen?

„Rond mijn zeventiende leerde ik Maria kennen en kregen we verkering. Zij ging naar de kerk en ik ging met haar mee. Ik begreep natuurlijk niet alles, maar ik voelde me wel welkom. Na verloop van tijd wilde ik gaan samenwonen, maar Maria wilde trouwen, en uiteindelijk vond ik dat ook prima.
We hebben toen een paar gesprekken gehad met ds. Reinders en Henk Bokhorst. Een trouwdienst was niet mogelijk, maar we hebben op onze trouwdag wel een samenkomst gehad in een zaal van de kerk. De dominee vertelde iets over hoe God het huwelijk heeft bedoeld en er werd een zegen over ons huwelijk gevraagd. We kregen ook een prachtige tekst mee: Ken God in al je wegen, dan zal Hij je paden recht maken.”

Hoe kwam je er later toe om belijdenis te doen en je te laten dopen?

„Eerst ging ik vooral voor Maria mee naar de kerk, want ik wilde haar niet kwijt. In het begin keek ik gewoon wat er gebeurde in de kerkdienst. Soms hoorde ik iets in een preek wat me wel aansprak. Daar had ik het dan met Maria over. Uiteindelijk groeide bij mij het besef: God bestaat echt. Hij is de Schepper Die alles heel mooi heeft gemaakt. Later leerde ik Jezus kennen en kreeg ik een relatie met Hem.

Toen Maria al een jaar op belijdeniscatechisatie zat, ben ik met haar meegegaan. Ook hadden we nog extra gesprekken bij ds. Reinders in de pastorie. Nadat Rhodé was geboren, ruim acht jaar geleden, hebben Maria en ik samen belijdenis gedaan en werd ik ook gedoopt. Daarna lieten we in dezelfde dienst Rhodé dopen. Dat was heel bijzonder.”

Je noemde al jullie trouwtekst. Welke Bijbeltekst is nog meer belangrijk voor je?

Mike pakt z’n mobiel erbij en laat het startscherm zien. „Kijk, daar staat het. JEZUS zegt: Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven, Johannes 14. Dat is voor mij heel belangrijk. Soms zien mensen dat op m’n telefoon en dan zeggen ze er iets over. Het is een manier om te laten zien dat ik christen ben.”

Je bent inmiddels ruim drie jaar jeugdconsulent. Wat houdt dat in?

„Op een avond belde jeugdouderling Gerrit Keus me. Hij was op zoek naar iemand die hem kon helpen in het contact met de jongens in de kerk, vanaf 12 jaar. Er waren al jeugdconsulenten voor de meiden en Gerrit vroeg of ik het contact met een aantal jongens wilde oppakken. Dat leek me wel leuk, naast het leiden van de jeugdclub Benjamin op vrijdagavond voor jongere kinderen.
Ik heb nu een lijstje met twaalf jongens uit de kerk met wie ik elk jaar een keer probeer af te spreken. Vaak leg ik eerst contact met de ouders en als zij het goed vinden app ik hun zoon of ik een keer langs kan komen om een rondje te lopen. Dat is lekker relaxed. Ondertussen informeer ik dan naar school, vrienden en hobby’s, en uiteindelijk hebben we het ook over de Heere Jezus en de kerk. Zo probeer ik een band met die jongens op te bouwen. Als ze jarig zijn stuur ik ze vaak een appje. En als ik ze bij kerk tegenkom, maak ik soms ook even een praatje of geef ze een boks. Het is belangrijk om te laten merken dat de jongeren gezien worden en dat we er als kerk ook voor hen zijn.”

Wat zijn voor jou de mooie momenten die je als jeugdconsulent meemaakt?

„Een mooi moment dat ik me herinner was een gesprekje waarin ik een jongen een paar vragen had gesteld over het geloof. Daarna vroeg hij: Hoe gaat het eigenlijk met jouw geloofsleven? Ik vond het heel mooi dat hij die vraag stelde en dat ik daar toen iets over kon vertellen.
Tijdens het eerste contact zijn de jongens vaak nog jong. Na een paar jaar merk ik soms dat ze groeien in hun geloof. Vorig jaar deden er een paar belijdenis. Dat vond ik bijzonder om mee te maken. Ik kreeg er gewoon kippenvel van. Dat zijn heel mooie momenten.”

Michiel Bakker,
maart 2024