Jeugdconsulent Margriet de Boer: ‘Ik wil graag het vertrouwen van jongeren winnen’

Margriet de Boer (34 jaar) is de nieuwe jeugdconsulent van De Zaaier. In deze voorstelrubriek vertelt ze over haar affiniteit met jongeren en over haar plannen.

Door Lisa Petersen

Hoe ziet jouw doordeweekse leven eruit?
“Tweeënhalve dag per week werk ik bij een telecombedrijf. Daar ben ik verantwoordelijk voor de administratie. De andere dagen ben ik thuis bij de kinderen. Mijn man (Manuel) en ik hebben twee heerlijke dochters: Emma (5) en Roos (2). Ik vind het fijn om tijd door te brengen met ons gezin, maar ook met vrienden en familie. Twee keer in de week bootcampen met een leuke club meiden is ook iets waar ik van geniet.”

Wat betekent het geloof voor jou? 
“Lange tijd wist ik niet wie God was en hoe ik Hem mocht zien. Ik ben dankbaar dat ik God heb leren kennen en dat ik mag weten dat Hij er altijd voor mij wil zijn. Dat ik mag vertrouwen op Zijn beloften en dat alles enkel uit genade. Dat vind ik zo mooi!”

Hoe zou je de jongeren van nu kunnen omschrijven? 
“Hun zoektocht naar een eigen identiteit en persoonlijk geloof is in volle gang. Ze kunnen alle keuzes nog maken en ik ben dan benieuwd waarop ze hun keuzes baseren. De jongeren van nu leven in een bijzondere tijd waarin ze snel een mening moeten vormen en keuzes moeten maken om erbij te horen. Er komt al snel van alles op ze af. Ik voel mezelf ook nog erg jong. Dat is misschien ook de reden dat ik me goed kan inleven in hen. Betrokken zijn bij de jeugd lijkt me heel mooi en fijn. Dat ik daar op deze manier onderdeel van mag zijn, vind ik een hele mooie kans.”

Waar wil je je op de korte en op de lange termijn voor gaan inzetten als jeugdconsulent?  
“Op korte termijn wil ik het vertrouwen winnen. Ik wil de jongeren wat beter leren kennen door te luisteren naar wat ze bezighoudt in het dagelijks leven en in het geloof. Graag werk ik naar dit vertrouwen toe, zodat ik op de langere termijn een band ontwikkel waarin volledige openheid kan zijn en we op een dieper niveau kunnen communiceren.”

Wat zijn de uitdagingen en kansen voor de kerk op het gebied van jongeren, denk je?
“Lastig te zeggen, maar ik vind dat onze kerk al veel doet met betrekking tot de jeugd. Tenminste, als ik kijk naar wat ik zelf gewend ben. Gaandeweg de gesprekken met de jeugd hoop ik erachter te komen waar nog kansen liggen. Misschien dat zij daar ideeën over hebben of nu iets als gemis ervaren.”

Welke dingen zouden ouderen van de jeugd kunnen leren en andersom?
“Jongeren kunnen nog allerlei frisse, kritische en misschien wel wilde ideeën hebben. Ze kunnen ook een scherpe kijk op dingen hebben die altijd al zo (vanzelfsprekend) zijn geweest. Ze vragen zich af waarom dat zo gaat en of dat niet anders kan. Ouderen kunnen nog weleens moeite hebben met die veranderingen. Voor je het weet is er verwijdering, maar als oudere kun je je ook openstellen en hiernaar luisteren. Die argumenten kunnen heel  gefundeerd zijn en je opnieuw laten nadenken waarom je dingen doet. Soms doen we dingen uit gewoonte en hoeft dat niet altijd goed te zijn.

Jongeren kunnen weer leren van de ervaringen van de ouderen: hun wijsheid en het leven dat achter hen ligt. Bijvoorbeeld hoe zij zijn omgegaan met de moeite, pijn, verdriet en teleurstellingen die het leven – en daarmee ook het geloof – met zich meebrengt.”

Wat zou je jongeren graag nog willen meegeven?
“Het geloof is een prachtig wonder. Lange tijd was het voor mij iets ouderwets. Nu ervaar ik het als onderdeel van mijn leven. Geloven is iets van nu en geeft mij erg veel. Wees zuinig op je geloof en investeer. Ik weet zeker dat God je zal bijstaan.”

Hoe kunnen ze jou het beste bereiken?
“Je mag me natuurlijk altijd even aanspreken in de kerk en anders via mijn mobiele nummer (zie gemeentegids), mail, Instagram of Facebook. Genoeg manieren, denk ik zo!”