Interview zangvereniging Wijdt Hem Uw Kunst: ‘Verdrietig of blij? Voor elke stemming is er wel een lied’

De één is al zestig jaar lid, de ander drie jaar. Ria Slagboom en Harri-janne Hoefakker zijn beiden lid van zangvereniging Wijdt Hem Uw Kunst. Daar kunnen ze hun liefde voor zingen, samen met 63 andere leden, delen.

Ria Slagboom was vijftien jaar toen de zangvereniging werd opgericht. Ze wist toen al gelijk: hier wil ik mij ook bij aansluiten! Ze licht toe: “Wij zongen thuis élke avond. Als gezin zijn we echt zingend grootgebracht.” Vorig jaar was ze zestig jaar lid van de vereniging. “Eigenlijk is het officieel al 65 jaar, maar door mijn hartinfarct kon ik vijf jaar niet zingen. Ik had toen geen kracht om te zingen. Dat was verschrikkelijk: het voelde echt als een straf.”

Dromen
Ria Slagboom zingt namelijk bijna altijd en overal. “Op de fiets, in een winkel en thuis. Als ik zondagavond uit de kerk kom, zet ik de radio of de televisie aan en zing ik tot 10 uur ’s avonds mee. De Evangelische Omroep staat dan op. Vorige week zat ik op het balkon en had de radio in de deuropening staan. De buurman hoorde mij toen en vroeg: ‘Buurvrouw, ben je aan het zingen?’”
Zelfs als ze ’s nachts wakker wordt, kan het zijn dat ze een lied zingt. “Als ik akelig heb gedroomd bijvoorbeeld. Dan zing ik om de akelige gedachten weg te krijgen. Toen mijn man overleden was, heb ik dit ook verwerkt door te zingen.”

Haar favoriete liederen zijn: ‘Er is een God, die hoort’, ‘Hij is erbij’ en’ 10.000 redenen tot dankbaarheid’’.

Nederlandstalig
Harri-janne Hoefakker is één van de jongste leden van Wijdt Hem Uw Kunst. “Het mooie aan in een koor zingen? Dat je samen veel meer kunt: je hebt verschillende soorten stemmen én je hebt meer volume, dus je kunt lekker hard zingen.” Ze kwam drie jaar geleden bij het koor toen jongerenkoor Gedalja stopte. “Wat mij over de streep trok, was dat er veel Nederlandstalige liederen worden gezongen. Dat is bij veel andere koren niet zo.”

Harri-janne Hoefakker is lid van de Bethelkerk in Harderwijk. Hoewel veel leden van Wijdt Hem Uw Kunst uit De Zaaier komen, voelde ze zich al snel thuis. “Het is een heel toegankelijk en gezellig koor. Er zijn meerdere leden die niet uit De Zaaier komen, maar dat maakt niet uit. Je komt er heel gemakkelijk tussen.”

Stemming
Wat maakt zingen zo mooi? Harri-janne Hoefakker: “Met zingen kun je God loven en prijzen. Daar houd ik van. Ik ben niet zo van popmuziek bijvoorbeeld, maar van psalmen, gezangen en andere christelijke liederen heb ik altijd gehouden. Daar zit een boodschap in. Of je nou verdrietig of blij bent, voor elke stemming is er wel een lied.”

Op de vraag of je goed moet kunnen zingen om je aan te sluiten bij Wijdt Hem Uw Kunst, antwoordt Ria Slagboom: “Wel een klein beetje.” Harri-janne Hoefakker vult aan: “Maar je wordt echt niet weggestuurd als je niet zo goed kunt zingen hoor. Tegen de mensen die nog twijfelen of ze bij dit koor moeten komen zou ik zeggen: kom er gezellig bij en probeer het gewoon een keer!”

Over Wijdt Hem Uw Kunst
Het christelijk gemengd koor ‘Wijdt Hem Uw Kunst’ uit Harderwijk werd opgericht in 1953. Het koor telt op dit moment 65 leden. Sinds 2018 staat het koor onder leiding van Marijn de Jong. Daarvoor stond het koor 23 jaar onder leiding van Evert van de Veen.

Het koor werkt mee aan verschillende zangavonden (ongeveer vier keer per jaar) in Harderwijk en omgeving, zoals de jaarlijks terugkerende kerstzangdienst en paaszangdienst in De Zaaier. Bij Wijdt Hem Uw Kunst worden verschillende type liederen gezongen: van psalmen, gezangen, Opwekking, Sela tot aan Bach.

De naam van het koor is ontleend aan het tweede vers van Psalm 33: ‘Wijdt Hem uw kunst’. Dit is ook de doelstelling van het koor. Het koor oefent iedere woensdagavond tussen 19.45-21.45 uur. Wie zich ook wil aansluiten bij het koor, kan contact opnemen met voorzitter Rien Petersen via mw.petersen@planet.nl.