Benjamin Hazenberg en Ria de Vrij-de Haan nieuwe organisten van De Zaaier

De Zaaier is sinds dit jaar twee nieuwe organisten rijker: Ria de Vrij-de Haan (47) en Benjamin Hazenberg (23). In deze voorstelrubriek vertellen ze meer over hun achtergrond en hun liefde voor orgelmuziek.

Door Lisa Petersen

Als klein kind had Ria al veel met orgels. Ze zat graag bij haar opa en oma achter het traporgel en wilde op haar vijfde zelfs al een klein orgeltje hebben. Ook wist orgelleraar Harm Hoeve zijn passie voor orgelmuziek over te dragen. “Dat was echt een goede organist. Hij speelde prachtig. Ik denk dat het wel een beetje door hem komt dat ik orgel spelen zo mooi vind.” Het mooie aan een orgel is dat je alles zelf doet, vindt Ria. “Niet alleen de wijs, maar je moet ook het pedaal bedienen. Daarnaast kun je gebruik maken van verschillende geluiden: een fluit, een trompet, maar ook hard en zachte tonen. Je hebt veel mogelijkheden met een orgel.”

Vrouwenvereniging
Ria en haar man zijn ongeveer tien jaar geleden naar Harderwijk verhuisd. Overdag is Ria thuis bij de kinderen: Eline (8) en Jasper (5). ’s Avonds maakt ze schoon in een aantal kantoren. Tot een paar jaar geleden waren Ria en haar man lid van de vrijgemaakte kerk in Harderwijk. “Op een gegeven moment hebben we de keuze gemaakt om naar De Zaaier te gaan. In mijn vorige gemeente was ik ook organist en toen dacht ik: het lijkt me best wel leuk om hier ook de dienst te begeleiden. Op de Vrouwenvereniging van De Zaaier speelde ik al en toen er een vacature vrijkwam, heb ik gesolliciteerd. Dat was best een beetje spannend, maar ik heb toch de stap gezet.”

Zwitserland
Ook Benjamin solliciteerde op de functie. Net als Ria houdt hij van orgel spelen. “Hoe het precies begonnen is, weet ik niet meer. Wel kan ik me herinneren dat ik van een oudere mevrouw van 90 jaar les kreeg. Dat waren m’n eerste lessen. Ik was altijd onder de indruk van het orgel en het begeleiden van het zingen in de kerk. Dat wilde ik ook wel. Zo is het uiteindelijk mijn hobby geworden.”  

Ondernemen
Benjamin is nog geen lid van De Zaaier, maar wil dit nog wel worden. Momenteel is hij nog lid van CGK Maranatha op Urk, waar hij ook nog organist is. Waarom is hij naar Harderwijk gekomen? Benjamin legt uit dat dit praktischer is nu hij in Elspeet woont en werkt. Voordat Benjamin in Elspeet kwam wonen heeft hij – nadat hij zijn koksopleiding in Nederland had afgerond – anderhalf jaar in Zwitserland gewerkt. Nu hij weer terug in Nederland is, volgt hij een nieuwe opleiding: de opleiding tot horecaondernemer. “Koken is mijn passie en ik wil graag mijn eigen zaak beginnen. Met deze opleiding wil ik meer leren over ondernemen. Hoe het gaat lopen weet ik niet, maar ik blijf in ieder geval nog drie jaar in Nederland wonen – tot mijn opleiding is afgerond.”

Benjamin heeft daarnaast familie in De Zaaier zitten: Johan Hazenberg (jeugdouderling) is zijn broer. Hij vindt De Zaaier daarbij ook een prettige gemeente: “Er is hier veel persoonlijke aandacht en de mensen zijn open. Alles gaat allemaal wat makkelijker, omdat het kleinschaliger is.”

Maximum
Zowel Ria als Benjamin versterken nu het organistenteam van De Zaaier. Het huidige organistenteam (bestaande uit Tim de Kruif, Auke Steensma en Marco van der Zwaard) was op zoek naar extra capaciteit, omdat Tim de Kruif en Auke Steensma minder zullen gaan spelen. Ria zal ongeveer één keer per maand spelen en voor Benjamin is er geen maximum. “Ik ben in principe elke zondag beschikbaar, dus er is voor mij geen max. Op Urk blijf ik nog invallen, maar uiteindelijk zal ik daar steeds minder gaan spelen en steeds hier meer.”

Hoe zouden de nieuwe organisten hun eigen speelstijl omschrijven? Ria merkt op dat ze een ‘eenvoudige’ stijl heeft. “Ik ben niet zo goed in improviseren. Ik kan veel dingen uit mijn hoofd spelen, maar ik zou nog wel willen groeien.”

Ria merkt nog op dat haar iets was opgevallen: “Toen ik hier voor het eerst was, dacht ik: wat zingen ze hier langzaam. In mijn vorige gemeente waren we sneller gewend, maar ik vind het tempo dat we nu hebben in De Zaaier wel goed hoor. Misschien is het wel gewenning of misschien zijn we wel sneller gaan zingen.”

Hele noten
Benjamin heeft inmiddels een paar keer in De Zaaier gespeeld en is juist een langzamer tempo gewend. “Ik was een paar keer te laat tijdens het spelen. Op Urk zingen ze nog op hele noten. Ik moest dus wel even wennen aan het ritmisch zingen hier.” Toch vindt Benjamin ritmisch zingen prettiger. “Maar het ligt ook wel een beetje aan de kerk. Als een kerk goed zingt en inzet, zijn hele noten ook wel prima. Met hele noten kun je weer iets voller spelen bijvoorbeeld.” Hij merkt nog op dat de gemeente goed zingt. “Alleen het inzetten al: mensen wachten niet af, maar doen het gewoon. Dit is een gemeente die graag zingt.”